AKILLI ŞEHİRLER
Nesnelerin İnterneti (Internet of Things IoT) Nedir?
Nesnelerin interneti veya IoT (Internet of Things), birbiriyle ilişkili bilgi işlem cihazları, mekanik ve dijital makineler, nesneler veya benzersiz tanımlayıcılar ile sağlanan, insandan insana veya insandan bilgisayara etkileşime gerek duymadan bir ağ üzerinden veri aktarma yeteneğine sahip bir sistemdir.
MIT’de Auto-ID Center’ın kurucu ortağı olan Kevin Ashton, ilk olarak 1999’da Procter & Gamble’a (P&G) yaptığı sunumda Nesnelerin internetinden bahsetmiştir.
Nesnelerin interneti (IoT), makineden makineye (M2M) iletişimden, yani insan etkileşimi olmadan bir ağ üzerinden birbirine bağlanan makinelerden gelişmiştir. M2M, bir cihazı buluta bağlama, yönetme ve veri toplama anlamına gelir.
Nesnelerin internetinin avantajları
Nesnelerin interneti (IoT), kuruluşlara aşağıdakileri yapmalarını sağlayan bir dizi avantaj sunar:
- Genel iş süreçlerini izlemek,
- Müşteri deneyimini geliştirmek,
- Zamandan ve paradan tasarruf etmek,
- Çalışan verimliliğini artırmak,
- İş modellerini entegre etmek ve uyarlamak,
- Daha iyi iş kararları vermek; ve daha fazla gelir elde etmek.
IoT, şirketleri, işletmelerine, endüstrilerine ve pazarlarına yaklaşma yöntemlerini yeniden düşünmeye teşvik eder ve onlara iş stratejilerini geliştirmek için araçlar sunar.
Tüketici ve kurumsal IoT uygulamaları
Tüketici IoT ve kurumsal IoT’den üretim ve endüstriyel IoT’ye (IIoT) kadar bir çok şeyin gerçek dünya uygulamaları vardır.
Nesnelerin interneti (IoT) uygulamaları, otomotiv, telekomünikasyon, enerji ve diğerleri dahil olmak üzere çok sayıda dikey alana yayılmıştır. Örneğin tüketici segmentinde, akıllı termostatlarla donatılmış akıllı evler, akıllı cihazlar ve bağlı ısıtma, aydınlatma ve elektronik cihazlar, bilgisayarlar, akıllı telefonlar veya diğer mobil cihazlar aracılığıyla uzaktan kontrol edilebilir.
Sensör ve yazılıma sahip giyilebilir cihazlar, kullanıcı hayatını daha kolay ve rahat hale getirmek amacıyla kullanıcı verilerini toplayabilir ve analiz edebilir, kullanıcılarla ilgili diğer teknolojilere mesaj gönderebilir. Giyilebilir cihazlar aynı zamanda kamu güvenliği için de kullanılır – örneğin, bir yere en iyi rotaları sağlayarak veya inşaat işçileri veya itfaiyecilerin hayati tehlike arz eden hayati işaretlerini izleyerek acil müdahale sırasında ilk müdahalenin yanıt sürelerini iyileştirmek için kullanılır.
Sağlık hizmetlerinde, Nesnelerin interneti (IoT), oluşturulan verileri kullanmak ve analiz etmek için hastaları daha yakından izleme yeteneği de dahil olmak üzere birçok fayda sunar. Hastaneler çoğu zaman hem ilaç hem de tıbbi araçlar için envanter yönetimi gibi görevleri tamamlamak için IoT sistemlerini kullanır.
Örneğin akıllı binalar, bir odada kaç kişinin bulunduğunu tespit eden sensörleri kullanarak enerji maliyetlerini düşürebilir. Sıcaklık otomatik olarak ayarlanabilir – örneğin, eğer sensörler bir konferans salonunun dolu olduğunu tespit ederse klimayı açarak veya ofisdeki herkes eve giderse sıcağı düşürür.
Tarımda, Nesnelerin interneti (IoT) tabanlı akıllı tarım sistemleri, bağlı sensörleri kullanarak mahsul alanlarının ışık, sıcaklık, nem ve toprak nemini izlemeye yardımcı olabilir. IoT ayrıca sulama sistemlerinin otomatikleştirilmesinde de etkilidir.
Akıllı bir şehirde, akıllı sokak lambaları ve akıllı sayaçlar gibi IoT sensörleri ve uygulamaları trafiği hafifletmeye, enerji tasarrufu sağlamaya, çevre sorunlarını izlemeye ve gidermeye yardımcı olabilir ve sağlık koşullarını iyileştirebilir.
-
E-DEVLET6 sene ago
İstanbul İlçe Belediyeleri Kent Bilgi Sistemi Tam Liste
-
KENT BİLGİ SİSTEMİ7 sene ago
Kent Bilgi Sistemi nedir?
-
KENT BİLGİ SİSTEMİ6 sene ago
MAKS, Mekansal Adres Kayıt Sistemi Nedir?
-
KENT BİLGİ SİSTEMİ6 sene ago
Mekansal Strateji Planı Nedir?
-
BELEDİYELER7 sene ago
E-Belediye hizmeti Pursaklar Belediyesi’nde
-
KENT BİLGİ SİSTEMİ6 sene ago
Kent Bilgi Sisteminin faydaları neler?
-
BELEDİYELER6 sene ago
Kentsel Dönüşüm’de Bursa Yıldırım Belediyesi’nden büyük adım
-
KENTSEL DÖNÜŞÜM6 sene ago
Ataşehir’de Kentsel Dönüşüm Yenisahra’dan başlıyor